Történetünk


A vecsési Bálint Ágnes Kulturális Központ (BÁKK) 2013. május 24-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára. Ez óriási dolog volt mind a város, mind a környező települések életében, mivel azelőtt Vecsésen a nem túl korszerű, maximum 150 fő befogadására alkalmas József Attila Művelődési Ház látta el a közművelődési feladatokat. Azóta sem épült a környéken hasonló nagyságrendű, besorolását tekintve „kulturális központ” megnevezésű intézmény.

A változatos és színvonalas programkínálat mellett, mellyel a fiatalabb és az idősebb korosztályt is meg kívánja szólítani az intézmény, kiemelt figyelemmel kezeli saját és „befogadott” közösségi foglakozásait, csoportjait, művészeti és kulturális egyesületeit.

Valószínűleg nem sok kistelepülés mondhatja el magáról, hogy egy modern, a 21. századi igényeket teljes mértékben kielégítő, környezet és látogatóbarát, teljes mértékben akadálymentesített épülettel rendelkezik. A központ már megjelenésében is hordozza névadója, Bálint Ágnes hagyományát és örökségét. A látogató amint megpillantja a házat, joggal érezheti azt, hogy egy elvarázsolt, mesebeli várba érkezik. A látvány ötvöződik korunk korszerű épületgépészeti vívmányaival: geotermikus falfűtéssel és falhűtéssel rendelkezik a komplexum. Ezen felül multifunkcionális terei közül is kiemelkedik színház- és konferencia terme, mely fény- és hangtechnikailag is kiválóan felszerelt, ám mégsem emiatt egyedülálló. A kiváló akusztikai hatás elérése érdekében belülről – esztétikailag sem elhanyagolható megoldással – faburkolást kapott, továbbá a 274 fő ültetésére szolgáló emelt széksor teljes egészében összecsukható, így a tér 500 fő befogadására is alkalmas bál- és koncertteremmé alakítható.

A BÁKK mindezen feltételek és adottságok megléte mellett, ezek maximális kihasználásával próbál a térség meghatározó kulturális intézménye lenni. Jó kapcsolatot ápol a város közoktatási intézményeivel is, akik rendszeres résztvevői a programoknak és a központ is évente több alkalommal ad helyet rendezvényeiknek (színházi előadások, koncertek, szalagavató).

Az épületben található még a Mazsola Játszóház, mely bár kis területen, mégis nagyon modern berendezéssel és képzett, pedagógus szakember gárdával várja a gyerkőcöket. A ház ad otthont továbbá a Róder Imre Városi Könyvtárnak, mely a központtól függetlenül, önállóan végzi tevékenységét.

A BÁKK 2020-21-es zárvatartása alatt megújultak az épület belső terei, melyet egy virtuális sétával mutat be Kis Tóth János igazgató. Tartsatok velünk! Reméljük mihamarabb személyesen is  találkozunk.