MESEÍRÓ PÁLYÁZAT

Beküldési határidő: 05.31

BÁKK Manó szomorú! Sajnos idén nem tud veletek találkozni gyerekek, a Mesefesztiválon! De megérti, és tudja, hogy most az a fontos, vigyázzatok magatokra, és egymásra is. Miközben Meseország és BÁKK föld határán üldögélt, otthon keresték őt a barátai, a Tavasztündér és a Buboréktündér.

Türelmetlenül kopogtattak egyszer, kopogtattak kétszer, majd harmadszor is az ajtaján. Ahogy ott álldogáltak, elrepült felettük Kotnyeles, a minden lében kanál fenyőrigó. Meglátta a tündéreket, és persze rögtön kíváncsiskodott, hogy mi járatban vannak errefelé? A tündérek elmondták neki, hogy a manót keresik, mert úgy látták, hogy nagyon szomorú, és megpróbálnák őt fölvidítani.  Kotnyeles, a minden lében kanál fenyőrigó ugyan azt pont nem tudta, hogy BÁKK manó éppen merre jár, de azt viszont tudta, hogy Hétpettyesnek valami nagy-nagy dolog jutott az eszébe, és ő is a manót keresi.

A tündérek egy lapulevélre gyorsan üzenetet írtak a manónak, hogy „Keresünk, keresünk, de nem találunk.”, ezt odatámasztották a manó ajtajához, és fölkerekedtek megkeresni Hétpettyest. Miközben tanakodtak, merre is keressék őket, a nagy tölgyfa utáni második kanyarban pont belebotlottak Hétpettyesbe. Úgy összeütköztek, hogy Hétpettyes mind a hét pöttye szanaszét gurult a hátáról. A tündérek elnézést kérve segítettek összeszedegetni a pöttyöket, közben el is mondták, hogy ők is a manót keresik, és kereshetnék együtt. Hétpettyes gondosan elrendezgette újból a pöttyeit, és csatlakozott a tündérekhez. Tanakodtak, vajon merre is lehet a manó! Mentek balra, mentek jobbra, benéztek minden bokor alá, minden nagy fa mögé, de csak nem találták meg a manót.

Lassan kezdtek már elfáradni, amikor Kelep Elek a fekete gólya szállt le melléjük, Örömmel üdvözölték, hiszen már fél év is elmúlt azóta, mikor utoljára látták. Kelep Elek most költözött haza a messzi délvidékről. A gólya ugyan sietett, de gyorsan leszállt hozzájuk, mert Kotnyeles újságolta neki, hogy éppen a manót keresik. Végre egyszer Kotnyeles jókor kotnyeleskedett. Szóval Kelep Elek elmondta nekik, hogy a manót a határnál látta, ott ahol a szivárványhíd van Meseország és BÁKK földje között. Ott ült, szemmel láthatóan igen szomorúan. A gólya tovább szállt, a kompánia pedig elindult a szivárványhíd felé. Oda is értek, és meg is látták szegény manót, aki tényleg szomorúan ült a szivárványhíd lábánál. Egymás szavába vágva kérdezgették, mi bántja őt ily nagyon?

A manó szépen elmesélte nekik, hogy miért szomorú, és persze azt is hozzátette, hogy ő megérti ezt, de hát azért még szomorú. Kicsit hallgattak, kicsit bólogattak, majd Hétpettyes nagy komolyan középre penderült és előadta, hogy miért is kereste a manót. Hát igen – kezdett bele. – Most így alakult, nincs mit tenni. Illetve azért még a Meseíró pályázatot meghirdethetné a manó. Hiszen a gyerekek szerették, sok szép és jó mesét írtak eddig is, és a meséket otthon is meg lehet írni.

A manó arca földerült, és nevetve csapott a homlokára.- Hát persze, a Meseíró pályázat! Nagyszerű ötlet, köszönöm szépen Hétpettyes barátom! Pontosan ezt kell tennünk! Nosza, le is telepedtek mindahányan egy óriási gomba kalapja alá, és a sebtében összeszedett virágok szirmaira levelet írtak Bákk földjére.

„Kedves gyerekek, ragadjatok tollat és papírt. Írjatok nekem sok- sok mesét, amiket be is fogunk mutatni, és a legszebbeknek, a legizgalmasabbaknak, a legjobbaknak ajándékokat fogok adni. De vigyázzatok ám, mert a feladat nem lesz egyszerű! Gondolok hat szóra, és ezeknek a szavaknak szerepelniük kell ám a mesékben."

Bákk manó és barátai itt picit megálltak az írásban. - Mik is legyenek, mik is legyenek? – gondolkodtak erősen. Lassan földerült manóarca. Hát persze, mi más is lehetne, mint ami kapcsolódik a nyárhoz! A többiek is így gondolták, és máris nekiálltak kitalálni őket! Hosszasan tanakodtak, de végül megegyeztek a szavakban. Harmat tollát kezébe ragadva már írta is.

„ Gyerekek, szeretném, ha a szavak, amelyeknek a mesékben szerepelniük kell, a következők lennének.  Nyaralás, medence, kutyapanzió, lángos, viharkabát, és fényképalbum. Tehát aki mesét ír nekem, ezeket a szavakat föltétlenül szője bele a mesék folyamába. De, mert én azért nem vagyok ám olyan szigorú, három módom fogom sorba venni a meséket. Várom a kis manóktól, 10 éves korukig, várom a nagy manóktól, 10 és 18 éves koruk között, és várom az örök gyerekektől, 19 és 100 éves koruk között, hiszen így lesz igazságos. A mese három oldalnál ne legyen hosszabb! Kicsi és nagy barátaim, mesére föl, írjatok minél többen, szebbnél szebb meséket, hogy minél több ember kapjon kedvet a csodák közötti barangoláshoz!"

Mikor végeztek a levéllel, még egyszer gondosan átolvasták és elégedettek voltak vele. Megnyugodtak, hogy a gyerekek így is megírhatják a meséiket. Miután végeztek, Bákk manó egy termetes lapulevélbe becsomagolta a levelét, és vidám Szélúrfira bízta, aki éppen BÁKK föld felé vette az irányt, hogy juttassa el a gyerekekhez.

Részvételi feltételek és információk:

Beküldési határidő: 05.31

Leadási cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Téma: megkötés nélkül, viszont a megadott szavak mindegyikének szerepelnie kell a mesében.

A 6 szó melyeknek szerepelnie kell a mesében:  nyaralás, medence, kutyapanzió, lángos, viharkabát , fényképalbum

Kategóriák:

Kis Manó: 10 éves korig

Nagy Manó: 10-18

Örök gyerek: 18-100

Formai követelmény: 1-3 oldal terjedelem, Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1,5 sortávolság, sorkizárt formázás

Zsűri elnökök:

Németh Ágnes, Bálint Ágnes lánya, a Bálint Ágnes Emlékház vezetője

Csapody Kinga, a Manó Könyvek kiadóvezető-főszerkesztője

Csányi Eszter, gimnazista író

Kategóriák:

Kis Manó: 10 éves korig

Nagy Manó: 10-18

Örök gyerek: 18-100

Nyeremények:

-      Könyvcsomagok a Manó Könyvek és a Líra Könyv felajánlásával

-      Könyvcsomag a Róder Imre Városi Könyvtár felajánlásával

-      Mazsola Játszóház belépők

-      Színház és koncert jegyek a Bálint Ágnes Kulturális Központ őszi évadára

BÁLINT ÁGNES KULTURÁLIS KÖZPONT 2220 Vecsés, Telepi út 43. Telefon: 06 30 668 7038, e-mail: info@kulturba.hu

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 8:00 - 20:00 óráig, továbbá rendezvényekhez igazodva, JEGYÉRTÉKESÍTÉS:  2220, Vecsés, Telepi út 43.

Programjainkról tájékozódhat Youtube csatornánkon és Facebook oldalunkon.

Panaszkezelési szabályzatunk.

© 2016

Please publish modules in offcanvas position.